« terug naar vorige pagina

Eigen risico

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een verplicht bedrag wat u moet betalen als u 18 jaar of ouder bent en u kosten maakt voor zorg uit de basisverzekering. Dit jaar is het verplicht eigen risico voor uw zorgverzekering 385 euro. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het bedrag vast. Begin 2023 is bekendgemaakt dat het verplicht eigen risico tot en met 2026 gelijk blijft.

Waarom betaalt u een eigen risico?

Met het eigen risico betaalt u het eerste deel van uw zorgkosten zelf. Hiermee willen verzekeraars voorkomen dat de verzekeringspremie verder stijgt. Daarnaast wil de overheid dat iedereen zich bewust is van de zorgkosten die in Nederland worden gemaakt. Het betalen van het eigen risico zorgt hiervoor.

Wat valt er onder het eigen risico?

Uw zorgverzekeraar vergoedt de zorg die u krijgt van uw huisarts. Een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Wel kan het zijn dat de huisarts extra onderzoek moet doen. Bijvoorbeeld bloedprikken om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. Deze zorg valt wel onder uw verplichte eigen risico. Net als de geneesmiddelen die een huisarts voorschrijft.

Wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bijvoorbeeld medicijnen en bloedonderzoek? Dat kunt u het beste aan uw zorgverzekeraar vragen. Want het maakt veel uit welke zorgverzekering u heeft afgesloten.

Hieronder vindt u de kosten van laboratorium onderzoeken:

Tarieven SALT

Tarieven CoMicro

Wilt u meer informatie over uw zorgverzekering? Bekijk dan www.uitlegzorgverzekering.nl/ voor meer uitleg.